Transmisiunile în Armata României la Ceas Aniversar

Încă de la apariția primelor structuri militare s-a simțit nevoia ca orice acțiune militară să fie bine organizată și condusă. În domeniul militar acțiunile se desfășoară în spații mari, iar coordonarea lor este esențială, fapt ce a determinat conducerea militară să acorde o foarte mare atenție mijloacelor prin care se realizează schimbul de informații, atât pe vertical cât și pe orizontală.

 

Pentru ca o misiune să fie îndeplinită cu succes este foarte important să existe un sistem integrat de legături între eșaloanele de decizie și cele de execuție, prin care să fie transmise ordinele de acțiune și să fie primite rapoartele.

Primele mijloace care au fost utilizate pentru a transmite sau a primi semnale cu o anumită semnificație - pericol iminent al producerii unor dezastre naturale sau agresiuni ale dușmanilor – au fost acustice (voce, sunete de toate felurile), optice (focul, oglinzi) sau comunicările prin ștafetă (pe jos, călare sau prin porumbei).

Dezvoltarea tehnologiei și necesitatea comunicării au condus către perfecționarea mijloacelor de legătură, pentru a face față necesității de a transmite și a recepționa semnale în timp cât mai scurt, cu un conținut cât mai complet, în condiții de protecție și siguranță și cu un cost și efort cât mai redus.

Necesitatea existenței în Armata României a unor forțe sepcializate în organizarea și realizarea comunicațiilor între toți participanții la acțiuni militare a condus la înființarea la 14 iulie 1873 a primei subunități de telegrafie din armata română în cadrul companiei de minari a batalionului de geniu. Data de 14 iulie 1873 este data la care au luat ființă trupele de transmisiuni și de atunci se sărbătoreșete în fiecare an ca „Ziua transmisioniștilor militari”.

Primul ofițer telegrafist din armata română a fost căpitanul Grigore Giorsan, comandant a companiei de minari; este și întemeietorul școlii de telegrafie militară.

În anul 1884 s-a introdus în dotarea armatei telefonul, fiecare companie de telefonie și căi ferate avea în dotare 10 aparate telefonice Simens.
 


În anul 1914 are loc punerea în fucțiune a primei „Stațiuni naționale de telegrafie fără fir” în Parcul Carol, eveniment curcial pentru evoluția radiocomunicațiilor la nivel national.
 

 

Aparatul telegraphic „Hughes” a fost folosit în Primul Război Mondial pentru nevoi militare. Intră în dotarea Companiei de telegrafie a Regimentului de specialități și este folosit și în al Doilea Război Mondial.
 

 


TRECUT / PREZENT

 

 

Top