Exercițiul „CETATEA 2019”

 

      În acest an, în perioada 9-18 octombrie, s-a desfășurat exercițiul „CETATEA 19”, exercițiu ce asigură schimbul informațional la nivelul forțelor naționale și al forțelor dislocabile sau dislocate ale unor state membre NATO și partenere.

      „CETATEA 19” este un exercițiu tehnic de comunicații și informatică (CISEX), care, în acest an, s-a desfășurat în mai multe locații de pe teritoriul României și au fost angrenați peste 800 de militari români și militari ai țărilor participante, Italia, Polonia, Bulgaria, Republica Moldova și Grecia.

      Exercițiul a avut ca scop integrarea unor capabilități specifice mediului federalizat pentru rețelele de misiune (FMN), dezvoltarea și testarea acestora precum și evaluarea interoperabilității sistemelor de comandă, control, comunicații, computere, informații, supraveghere și cercetare (C4ISR) naționale cu cele ale NATO și partenerilor, în mediul static și dislocabil.
      „CETATEA 19” s-a desfășurat pe baza unui scenariu fictiv, dinamic, care permite testarea capacității de monitorizare, detecție și reacție la atacurile cibernetice exersându-se capabilitățile tehnice, procedurile de gestionare și răspuns la incidentele de securitate cibernetică.

      Joi, 17 octombrie, la sediul Bazei 42 Comunicații și Tehnologia Informației s-a organizat DVDay unde au fost prezentate concluziile organizatorilor și reprezentanților categoriilor de forțe, comandamentelor de sprijin și ai țărilor particicpante la exercițiu: state membre NATO – Italia, Polonia, Bulgaria, Gracia -, state partenere – Republica Moldova.   

                   

     

​