Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii

Ceremonia de dezvelire a Monumentului Eroilor Transmisioniști
04.01.2024


În data de 20 decembrie 2023, începând cu ora 12.00, în sectorul 5, la intersecția străzilor Antiaeriană, Petre Ispirescu, Drumul Sării, Calea 13 Septembrie și Bulevardul Ghencea, a avut loc ceremonia de dezvelire a Monumentului Eroilor Transmisioniști. Acesta a fost realizat în semn de omagiu pentru eroii transmisioniști căzuți pe câmpul de luptă, în timpul războaielor la care Armata României a participat, începând cu Războiul de Independență, Războiul pentru Reîntregirea Neamului și al Doilea Război Mondial și în teatrele de operații. De asemenea, dezvelirea acestui edificiu  înseamnă un moment de sărbătoare ce marchează cei 150 de ani de la înființarea armei transmisiuni.

Ideea acestui proiect a plecat de la nivelul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, însă, pe parcurs, a prins contur prin efortul unei întregi echipe care și-a adus aportul la realizarea acestui monument.
Ideea artistică îi aparține arhitectului Valentin Tănase – șeful Studioului de arte plasice al Armatei, având la bază elemente simbolistice sugerate de către un colectiv de ofițeri din Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii.

La eveniment au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Direcției Comunicații și Tehnologia Informației, generalul-maior Adrian Brînză, comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, generalul de brigadă Gheorghe Maxim, cadre militare în activitate, în retragere și în rezervă, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, reprezentanți ai  bisericii și ai Primăriei sectorului 5.
La ceremonie au fost depuse coroane din partea Ministerului Apărării Naționale, a Primăriei Sectorului 5, a Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, a Serviciului de Telecomunicații Speciale, a asociațiilor „Pro Museum”, „Radu Grămăticul” și Asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere din armele comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică.

Realizarea acestui monument a fost posibilă cu ajutorul Primăriei sectorului 5, care a pus la dispoziție spațiul unde se află amplasat monumentul, și al celor care au făcut donații/sponsorizări, membri ai comunității transmisioniștilor (militari activi, în rezervă și în retragere).
Finanțarea construcției s-a realizat prin intermediul Asociației “Radu Grămăticul” condusă de către generalul - locotenent (rz.) Valentin Becheru, care a asigurat sprijinul necesar pentru colectarea donațiilor și sponsorizărilor și derularea contractelor de achiziție a lucrărilor necesare construirii monumentului și a elementelor artistice.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui monument construit în memoria eroilor transmisioniști români care au fost mereu la datorie, “mereu pe recepție”!