Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii

150 de ani de transmisiuni militare (1873-2023)
21.08.2023


În contextul sărbătoririi a 150 de ani de transmisiuni militare, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii (CCI) a organizat în  perioada 13-15 iulie 2023 o serie de activități dedicate Zilei Transmisioniștilor Militari.
Astfel, joi, 13 iulie, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, a fost organizat un simpozion, la care au participat directorul Statului Major al Apărării (SMAp), general-locotenent Corneliu Postu, comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, general-maior Adrian Brînză, comandanți de structuri specializate, reprezentați ai autorităților publice locale și ai companiilor din domeniu, militari activi, precum și cei în rezervă și în retragere.
În cadrul ceremoniei, comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii a conferit Emblema de Onoare a Comunicațiilor și informaticii și Trofeul 150 de ani de transmisiuni unor reprezentați de seamă ai societății civile, ai Armatei României și ai unor companii din domeniu, în semn de apreciere pentrul înaltul profesionalism, dovedit în îndeplinirea misiunilor în comun cu comandamentul, precum și pentru recunoașterea meritelor personale.
Vineri, 14 iulie, Baza 48 Comunicații și Tehnologia Informației de la Otopeni a fost gazda ceremoniei militare desfășurate cu ocazia aniversării a 150 de ani de transmisiuni militare. La eveniment au participat transmisioniști și informaticieni din Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Comandamentul Logistic Întrunit, Comandamentul Apărării Cibernetice și Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii.
Am fost onorați cu prezența șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, care a subliniat importanța armei în contextul transformării digitale a Armatei României, aceasta fiind "un proces continuu, care necesită augmentare permanentă a arhitecturii militare de comunicații".
Comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, general-maior Adrian Brînză, a mulțumit celor prezenți, declarând „Ziua de astăzi demonstrează că suntem și deștepți și uniți, dar mai ales, determinați să arătăm că știm și că putem. Să ne amintim întotdeauna de puterea noastră colectivă și de impactul pe care îl avem asupra succesului pe câmpul de luptă!”
În data de 15 iulie, Baza 48 Comunicații și Tehnologia Informației și-a deschis porțile vizitatorilor ce au dorit să participe la Zilele Muzeului Comunicațiilor și Informaticii “General-maior Ion Cerăceanu”, care a împlinit 10 ani de existență.
Vizitatorii au putut admira numeroasele exponate de tehnică de comunicații, echipamente militare, colecții de numismatică și au putut vizita Fortul 3 Otopeni.

 
La mulți ani armei transmisiuni, la mulți ani, transmisioniști!
Mereu pe recepție!


***
În data de 14 iulie 1873, prin Înaltul Decret nr. 1303, semnat de către principele Carol, ia naştere prima secţie de telegrafişti militari, încadrată în compania de minari din Batalionul de geniu al Armatei Române. Această data a fost asumată de transmisioniști, mai târziu, ca zi a armei lor.
Căpitanul Grigore Giosanu, comandantul companiei de minari, întemeietor al primei şcoli de telegrafie militară, a fost primul ofiţer telegrafist din Armata Română.
Experienţa Războiului de Independenţă a arătat nevoia unei conduceri centralizate şi a unui sistem coerent de legături de comunicaţii, astfel încât, în 1877, prin Înaltul Decret nr. 1957 din 19 octombrie, cele 4 secţii de telegrafie vor fi reorganizate în Compania 6 Telegrafie – prima de acest fel în istoria armatei noastre.
După Războiul de Independență crește atenția acordată transmisiunilor militare. Structurile de transmisiuni se individualizează și, în 1909, se înființează Compania de Specialități. Anul 1942 este unul dintre cei mai importanți pentru armă, când, la 1 iulie, iau ființă Comandamentul Transmisiunilor și Centrul de Instrucție al Transmisiunilor, care școlarizează ofițeri și subofițeri de specialitate. Comandamentul este desființat în 1945, dar reînființat după patru ani. De atunci își modifică constant denumirea și misiunile, care țin pasul cu evoluția tehnică.
Astăzi vorbim despre Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și, la nivel de planificare și coordonare în Statul Major al Armatei, despre Direcția comunicații și tehnologia informației.
De la Războiul de Independență, la cele două Războaie Mondiale, și apoi la conflictele armate din Afganistan, Kosovo, Irak, arma transmisiuni a trecut prin transformări radicale, astăzi fiind cunoscută ca armă de comunicații și informatică.
Militarii acestei arme, numită şi sistemul nervos al armatei, sunt întâlniţi în toate categoriile de forţe, unde prin muncă lor, nu întotdeauna foarte vizibilă, asigură suportul de comunicaţii şi tehnologia informaţiei necesar exercitării actului de comandă și, implicit, succesul misiunilor.

***